Браншът за дървесина излиза на нов протест срещу експортната забрана 01.04 | 11:33

Днес националната кампания в защита на горите отбелязва своя 90-годишен юбилей

От Ростислава Иванова

Фирмите за дърводобив и износ на дървесина ще протестират днес за трети път срещу въведената от началото на март 3-месечна експортна забрана за дървен материал. Това става точно на 1 април, когато България отбелязва 90-годишнина на кампанията "Седмица на гората", която протича с активни мероприятия по залесяване и превенция на горите.

Браншът настояват за незабавна отмяна на мораториума, заради който търпят ежедневни загуби. Той обаче бе наложен като спешна мярка срещу застрашителното изсичане на горите.

Протестът им за втори път ще се проведе пред сградата на парламента. Фирмите обвиняват депутатите, че отказват диалог с тях, въпреки обещанията за отмяна на временното ембарго.

Според фирмите за експорт крайната мярка е безсмислена, защото износът така или иначе продължавал, само че вече нелегално. Не е спирала и незаконната сеч, твърдят легалните износители.

Забраната е удар върху светлия бизнес, който търпи загуби и съкращава работни места. Над 1300 души вече са останали без работа, а загубите за последните 20 дни са 8 млн. лв., заявиха от бранша.

 

Преди около седмица, износители на дървесина блокираха движението пред българско-гръцкия граничен пункт "Капитан Петко войвода" в знак на протест срещу тримесечния мораториум за износ на необработена дървесина.

В началото на март депутатите решиха да наложат 3-месечен мораториум върху износа на необработена дървесина. 

 

Водещи

Най-четени