Братя Галеви се "изпариха" 08.05 | 15:15

Съдебна охрана издирва дупнишките бизнесмени, за да влязат в затвора

От Диана Цветкова

Органите на "Съдебна охрана"-Кюстендил издирват засега безуспешно известните като Братя Галеви дупнишки бизнесмени Ангел Христов и Пламен Галев, за да ги вкарат в затвора в Бобов дол.

Преди дни двамата получиха окончателни присъди от по 5 години "лишаване от свобода", но проверки на журналисти в Дупница установиха, че от Галеви няма и следа.

Решението на Върховния касационен съд е получено в Кюстендил вчера (7 май) и окръжният прокурор веднага е разпоредил на звеното "Съдебна охрана" да приведе Галеви в затвора, каза пред iNews говорителят на Окръжната прокуратура в града Мариана Сиракова.

"Пламен Галев и Ангел Христов все още не са установени. Към момента нямаме официална информация от "Съдебна охрана" дали те са задържани", заяви Сиракова.

Все пак по думите ѝ е рано да се говори, че двамата са изчезнали, защото изпълнението на присъдите им на практика започва с пристигане на съдебното решение в Кюстендил. Ако не бъдат открити до края на седмицата, Галеви ще бъдат обявени за общодържавно издирване от МВР.

От вчера пък е издадена забрана двамата да напускат страната.

Останалите трима, които бяха осъдени по делото срещу дупнишките бизнесмени, вече са вкарани в приемното отделение на затвора в Бобов дол.

Георги Блатски получи присъда от три и половина години, а Владимир Ангелов – Стъклето и Апостол Чакалов – Тоци – по четири години. Тримата трябва да изтърпят наказанията си в затворническото общежитие от открит тип в село Самораново – на около 3 километра от прословутата "резиденция" на Галеви.

iNews припомня, че на 3 май ВКС постанови по 5 години затвор за дупнишките бизнесмени Братя Галеви, като намали с 2 г. присъдата на Пламен Галев, постановена от апелативните магистрати в София.

Ангел Христов и Пламен Галев са окончателно признати за виновни по обвинението за ръководене и участие в престъпна група за рекет и изнудвания, действала между 2007 и 2009 година.

Делото е сред знаковите процеси срещу организираната престъпност у нас и бе наблюдавано от Европейската комисия.

Най-четени