Брендо всъщност е задържан в операцията „Кокаинови крале“ 28.05 | 16:27

Операцията, за която вътрешният министър спомена преди седмици, е съвместна с италианските власти

От Ивелина Георгиева

30 души са задържани в рамките на операция "Кокаинови крале", проведена съвместно с италианските карабинери. Сред задържаните са 12 италианци, словенец, грузинец, румънец, а всички останали са българи, между които и Евелин Банев – Брендо, които вече е задържан в България.

Разкрити са много организации, които са внасяли кокаин на италианския пазар. Една от тях е била свързана с Брендо. Този сегмент е отговорен за внасянето на 40 тона кокаин годишно в Италия.

Това коментира полковник Джузепе Джорджино от специалното звено на карабинерите в Милано по време на брифинг в МВР.

За операцията се заговори още на 12 май. Днес обаче беше уточнено, че тя е била в сътрудничество с испанската и швейцарската полиция.

Ето и историята - през 2007 година властите са успели да конфискуват шест тона кокаин, превозван в два различни морски съда – 16 метрова яхта, превозвала 1,5 тона и моторен кораб, превозващ 4,5 тона, приети от кораб майка в средата на морето.

Отговорен за транспортирането на дрогата е бил италиански гражданин, действащ съвместно с българската група.

Според италианските и българските власти операцията е могла да приключи по-добре, още преди няколко години, но поради изтичане на информация това не се е случило.

Изтичането на информация е позволило още в предишната фаза част от българската група, която е трябвало да внесат значително количество кокаин директно от Карибите на италианския пазар, да се измъкне.

Тогава полицията е открила наркобаза в Сен Мартен, в която са работили петима български граждани, а морските съдовете, с които са работили в базата са били купени с пари от Банев.

През март 2008 година изтича нова информация след международно координационно събрание между различни съдебни инстанции на Испания, Швейцария, Италия, България, и Хърватия, на което се споделя информация и два часа по-късно тя вече е била на разположение на разследваните лица. Затова разследването се е забавило чак до днес.

Разследването стигна до тези резултати благодарение на полезното сътрудничество с ГДБОП, които са подкрепяли карабинерите от самото начало с полезна информация, посочи полковник Джорджино.

Цветан Цветанов оповести, че при ареста на Брендо преди 2 седмици в неговите документи е намерен материалът, станал достояние на организираната престъпна група през 2008 година, т.е изтеклата информация. В същото време преди 20 дни на територията на страна от ЕС са задържани 2,4 млн. евро, превозвани от български гражданин за Тополовград, който е родният град на Брендо. От направената експертиза в тайника е открито малко количество кокаин, което предполага, че този тайник е използван в едната посока за трафик на кокаин, а в обратната посока за трафика на паричните средства, предположи Цветанов.

"За много от вас може Брендо да е възприеман като добър бизнесмен, но парите му са от подобни схеми", заяви Цветан Цветанов. Той добави, че Брендо е емблематична фигура и представлява голям интерес за право-охранителните системи в Европа.

Нали не си представяте, че да изнасяш 40 тона наркотик на територията на Италия и ЕС си на ниво аматьор или случаен човек, коментира още вътрешният министър в отговор на въпрос за нивото на Брендо в йерархията на престъпната схема. Това се прави с добре организирани представители на тежката организирана престъпност в Европа, поясни вътрешният министър. Той уточни, че Брендо е бил на най-високо ниво сред всичките задържани българи.

Това е постоянно действаща структура през последните години и поради доброто заплащане на лицата, които са ги осведомявали за действията на право-охранителните органи не са получили вече присъди, коментира министър Цветанов.

Той припомни, че целият подем на Брендо започва от 1992 година, в зората на демокрацията и до този момент той е човек, който се ползва със широка подкрепа от всички икономически и политически структури на държавата и има огромно влияние сред тях.

Един от предстоящите му ходове относно полицейските служители щеше да бъде да ги обезпечи, за да бъдат верни в тази игра, подчерта Цветанов.

Водещи

Най-четени