Британците още треперят пред имигрантската вълна 05.04 | 08:02

Този път опасенията им са свързани с напълването на училищата

От Елена Кирилова

Румънските и българските имигранти ще напълнят училищата във Великобритания, сочи нов доклад, цитиран от BBC.

Въпреки това все още не е сигурно точно колко хора от България и Румъния ще залеят Острова, когато в края на годината бъдат премахнати ограниченията, твърдят от Националния институт по икономически и социални изследвания във Великобритания.

Към момента около 26 хил. българи и 80 хил. румънци живеят във Великобритания, но се очаква вълна от имигранти през 2014 г. Тези данни не са реално доказателство в подкрепа на тезата, че имигрантите ще окажат реален натиск върху ситуацията със социалните жилища, сочи докладът на NIESR.

В него се казва още, че ефектът върху строителството на жилища е силно зависим от това дали имигрантите ще решат да останат за дълъг период от време.

Направените до момента проучвания на Острова показват, че румънците и българите определено са заинтересовани да отидат във Великобритания. Мнозина обаче се интересуват от временен престой, а не толкова от преселване в дългосрочен план.

Според BBC в момента основните страни, в които има най-много румънци и българи, са Испания, Италия и в по-малка степен Германия.

Опасенията на британците са, че ще бъдат залети от ниско квалифицирана работна ръка, която ще е заета със строителство, кетъринг, като болногледачи и чистачи. Проучванията сочат, че имигрантите от Източна Европа е много по-малко вероятно да претендират за обезщетения, в сравнение с другите групи чужденци или с населението като цяло.  

Въпреки това има няколко доказателства за въздействието на имигрантите върху системата за социално подпомагане. Изследването показва, че ако българите и румънците се преместят за дълго в Обединеното кралство, е много по-вероятно да окажат сериозно въздействие върху жилищата, образованието, социалните грижи и здравеопазването в страната.

Водещи

Най-четени