Българските и румънските емигранти вече били завзели Англия 27.03 | 10:05

Над 12 000 източноевропейци били акостирали вече на Острова

От Христина Рафаилова

Емигрантите от България и Румъния започнали да заливат Великобритания още преди да са отпаднали рестрикциите за тях.

Това става ясно от публикация на "Daily Mail”, според която на Острова вече са пристигнали около 12 хил. граждани на двете Източноевропейски държави, въпреки че нямат право свободно да работят. 

От медията са позовават на данни от преброяване на населението от 2011 година, според които миграцията в Обединеното кралство се равнява на 30 000 от годината, в която двете страни  се присъединили към ЕС. 

Близо 12 000 българи и румънци са част от  близо едномилионната източноевропейска популация в Англия. Според преброяването на населението в някои райони на страната един от десет от жителите на Острова е гражданин на източноевропейска държава. 

В Бостън, Линкълншир – градът откъдето пламна ожесточения спор за емиграцията, 10, 7 на сто от  населението е с паспорти от държави от бившия Източен блок. 

Данните бяха разпространени в момент, в който политическото напрежение относно евентуалната емигрантска вълна от двете държави расте, отбелязва изданието.

По-рано тази седмица премиерът Дейвид Камерън се опита да увери избирателите си, че ще предприеме мерки, за да ограничи достъпа на емигрантите до здравната и социалната системи на Англия. 

 Медията предполага, че броят на нашенците и румънците в Обединеното кралство може и да е по-голям. Според изданието някои от емигрантите проявявали неохота да попълват формулярите по време на преброяването, а някой спестявали исканата им информация. 

Най-четени