Брънзалов: Държавата да се намеси за профилактичните прегледи 26.07 | 09:30

Отново се повдига идеята за глоба на пациентите, които в рамките на календарната година не са посетили своя личен лекар

От iNews.bg

Около 2 милиона българи не ходят на профилактични прегледи. Отново се повдига идеята за глоба на пациентите, които в рамките на календарната година не са посетили своя личен лекар. Въпросната глоба е записана в Закона за здравето, но в действителност не се налага.

Темата в "Денят започва" по БНТ коментира заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

"Ние сме лекари и който е дошъл с искане за профилактичен преглед, му е направен. За колегите беше много важно, че изследванията и консултациите, които се правят според този профилактичен преглед, са извън регулаторен стандарт", заяви той.

По думите му лекарите никъде по света не налагат глоби, а подават информация към институциите. Оттам нататък чрез националната здравна информационна система, всяка институция може да си направи съответните анализи. Д-р Брънзалов призова хората да отидат на профилактичен преглед при личния си лекар.

"В тези прегледи са включени много важни изследвания и консултации, скринингови програми, по които се изготвя профилактична карта, пресмята се рискът от развитието на най-важните и социално значими хронични заболявания, които водят до смърт и се хващат в много ранен стадий", обясни той.

Според него системата за профилактика може да заработи само чрез уведомяване на обществото. Обясни, че задължителните прегледи в службите по трудова медицина не могат да заменят този при личния лекар.

Д-р Брънзалов посочи, че преди пандемията редовно е задължавал служителите си да търсят пациентите за профилактични прегледи и смята, че и останалите лични лекари трябва да го правят: "За да се вдигне процентът на обхванатите от профилактични прегледи, трябва най-вече държавата да се заеме чрез закона за здравето и да приложи съответните мерки".

Водещи

Най-четени