Бургаският съд увеличи наказанието на похитителя от Сливен 06.03 | 18:15

Стефанов получи присъда от 16 години и 8 месеца при първоначален строг режим

От Диана Цветкова

Бургаският апелативен съд увеличи с 2 години присъдата на станалия известен като "похитителя от Сливен" Стефан Стефанов.

Мъжът, който преди година държа заложници в банков клон, който опита да обере, обжалваше наказанието от 14 г. и 6 месеца затвор, наложено му от сливенските окръжни магистрати, с мотива, че то е "явно несправедливо".

Сега обаче е осъден на 16 години и 8 месеца лишаване от свобода, които трябва да излежи при първоначален строг режим.

В мотивите си за увеличената присъда Апелативният съд отчита "изключително високата степен на обществена опасност на престъплението" и изтъква, че наказанието е ориентирано освен към престъпника и към обществото, защото основната му цел е да въздейства превантивно.

Според бургаските магистрати Окръжният съд в Сливен е преценил неправилно тежестта на престъплението – "конкретния му принос за причиняване на общественоопасните последици, с оглед настойчивостта му при подготовката и по време на извършване на престъпленията, предприетото нападение с огнестрелно оръжие по отношение на пострадалия (охранителя Станчо Станчев – бел. Ред.), на два пъти е произвел изстрели против полицейски служители, времетраенето на преговорите между него и психолозите".

Наред със завишаването на присъдата днес съдът намали размера на обезщетението, което Стефанов трябва да плати на охранителя, когото простреля – Станчо Станчев, от 150 000 на 100 000 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано или протестирано в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

iNews припомня, че на 23 март 2011 г. Стефан Стефанов опита да обере клон на банка в Сливен. Тогава той рани охранителя Станчо Станев, който бе в много тежко състояние, и държа за заложници 6 служителки на банката. Заложническата драма продължи близо денонощие, но в крайна сметка Стефанов се предаде.

Водещи

Най-четени