Буруджиева скочи на президента – месел се, където не му е работа 06.08 | 11:37

Според нея, той няма право на пряка намеса в държавните финанси

От Филипа Тодева

Левицата съвсем не се притеснява дали президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето върху актуализацията на бюджета. Това стана ясно от думите на политолога Татяна Буруджиева пред "Нова телевизия".

Буруджиева определи като далеч по-сериозен фактът, че това е пряка намеса във финансовата политика на правителството – нещо, което по нейни думи не влизало в работата на президента. Тя дори намекна, че става въпрос за извиване на ръце.

Във връзка с популярния въпрос какъв е мотивът БСП да не дава дата за нови избори, Татяна Буруджиева каза, че не може да се превръща правителството в служебно такова.

"Част от основата на позицията на БСП е убеждението, че протестиращите не желаят да признаят легитимността на изборите. Това и видимо, и ясно”, заяви депутатът от "Коалиция за България”. Буруджиева уточни обаче, че първо условие, за да бъдат поискани нови избори, е да бъде заявено, че не се признават изборите и се искат нови такива.

"Във всяка една демокрация има хора, които одобряват едни неща и хора, които не ги. Когато едните, които не ги одобряват, ти казват "дотук” - това няма как да стане, в демокрацията няма как да те харесват 100%”, подчерта политологът.

Татяна Буруджиева посочи, че протестите са започнали от нощта на изборите и "всичко това е приело форма на диктат”.

На въпрос как кабинетът намира време едновременно да прави политическа чистка и социална политика, Татяна Буруджиева отговори така:

"Дайте да не си говорим за политическа чистка. Всички много добре знаем в огромната си част какви са назначенията. Не работи държавата, напълнена е с "калинки”. И другото нещо, ние сме малка държава. Винаги ще намерим някого, който е син или дъщеря на някого. Аз твърдя, че хората, които се назначават, в голямата си част са добри професионалисти.”

Водещи

Най-четени