Бъдещето на България леко просветна – повече бебета са проплакали за половин година 14.08 | 21:50

Георги остава най-модерното име у нас

От iNews.bg

Малка светлина в тунела се появи на фона на мрачната демографска картина у нас. Застаряването на населението и все по-малкият брой на новородените пораждат все повече притеснения за бъдещето на държавата и нацията, както и тревоги за това кой ще "изкарва" парите за пенсиите на възрастните хора след време.

През първата половина на тази година нещата изглеждат малко по-ведри. Броят на бебетата за първите шест месеца на 2014 г. е повече в сравнение със същия период през 2013 г. Със сигурност не може да говорим за бейбибум, но все пак за този период са проплакали 439 деца повече, отколкото миналата година.  

2014 г. е една от малкото изключения, тъй като 1953 г. до 2013 г.  основната тенденция е намаляването на броя на родените живи бебета. Това се дължи на все по по-малкото жени във фертилна възраст - между 15 и 49 години. 

От 1960 г. досега техният брой е намалял с 410 хиляди, а само за последните 10 години тези жени са 288 хиляди по-малко. Друга предпоставка за негативната тенденция, според Костова, е намаляването на плодовитостта на жените в България. За последната година 1,48 е средният брой деца, родени от една жена във фертилна възраст. Това е далеч от стойността на показателя, необходим за просто възпроизводство на населението. 

Друг фактор, дърпащ прираста на населението надолу, разбира се, е финансово-икономическото състояние на страната. 

През  първите 6 месеца на годината най-модерното име за момчета отново е Георги, следвано от Александър, Мартин, Иван и Димитър. При момиченцата най-често изборът на мама и татко е падал на Виктория. Сред най-популярните имена са Мария, Никол, Александра и Габриела.

Водещи

Най-четени