Българи блокирани от снощи на сръбска магистрала 09.12 | 14:50

Катастрофирала цистерна направила 30 км колона

От Ралица Стоянова

Навсякъде на Балканите продължават започналите вчера обилни валежи от сняг, придружени от силен вятър.

На магистралата между Суботица и Белград в Сърбия се е образувала 11 км колона от автомобили, автобуси и камиони в резултат на обърнал се камион с българска регистрация при опит да изпревари снегорин, информират от българското посолство в Сърбия. Местните власти са отстранили камиона, но движението продължава да бъде силно затруднено от силния сняг и навявания.

Посолството до момента няма информация за пострадали български граждани.

Същевременно стана ясно, че български автобус е блокиран от часове на магистрала от Унгария към Сърбия в областта Воеводина. Там катастрофирала цистерна препречила пътя и колоната от автомобили е 30 километра.

През цялата нощ не е имало полиция или някой, който да разчисти магистралата, твърди един от пътниците - Наталия Семкова пред БНР. Тя информира, че магистралата е затворена, има 30-километрова опашка. Хората са  бедствали цяла нощ при минусови температури. Храната от двете бензиностанции била на привършване. Според Семкова само хеликоптер може да им помогне.

Заради усложнената обстановка се спира пропускането на тежкотоварни автомобили през всички ГКПП по границата със Сърбия, информират от АПИ.

Външно министерство препоръчва на пътуващите да се информират предварително за метеорологичните условия, да имат готовност да пътуват в зимни условия и да спазват правилата на движение.

МВР на Сърбия обявява следните единни телефони за контакт при необходимост: 00381 193 и 00381 19 85.

Водещи

Най-четени