Българийо, за тебе те умряха! 03.03 | 19:15

Вижте как в страната почетоха 3-ти март

От Цанка Донкова

Цяла България чества националния празник 3-ти март. Тържества по повод 136 години от Освобождението от османско иго имаше из цялата страна.

Поднасяне на венци и цветя и тържествени шествия и други инициативи

Варненци отбелязаха националния празник с военни почести, в които участваха и чета хайдути и тържествено шествие. На парада присъства и образователният министър Анелия Клисарова.

С военен ритуал по издигане на Националното знаме на Република България и поднасяне венци и цветя пред паметника на Майка България бе отбелязан националният празник във Велико Търново. Изложба под надслов "Опълченски лагер” бе подредена пред паметника на Майка България. Организатор на експозицията е клуб Традиция - Велико Търново. Изложбата представя оръжия, които са били на въоръжение през Освободителната война 1877-1878 год.

Обществеността на Добрич отбеляза 136 години от Освобождението на България от турско робство с общоградско поклонение и поднасяне на венци и цветя на паметника на Васил Левски.

С тържествената церемония по издигане на националния флаг, с участието на представителни части от военните формирования на Ямболския гарнизон в града започна отбелязване на Националния празник на България.

Хасковската общественост и войните от местния гарнизон почетоха 3-ти март с издигане на флага пред сградата на общината и полагане на венци и цветя пред Паметника на незнайния войн на площад "Свобода".

В Търговище духовият оркестър и фанфарната музика към Първо ОУ "Христо Ботев” поведоха празничното шествие до Паметника на българо-руската дружба в града. Поднесени бяха венци и цветя на признателност от името на общинската и областната управа, политически партии, учреждения и институции, граждани.

Във Видин отбелязването на Националния празник на България започна с тържествена церемония по издигане на националния флаг на централният площад "Бдинци". Признателното поколение поднесе венци и цветя пред паметника на загиналите за свободата на Родината.

Възпитаници на СОУ "Климент Охридски" в Добрич изнесоха концерт на пл."Свобода" за жителите и гостите на града по повод Националния празник Трети март.

Сто трийсет и шестата годишнина от Освобождението на България отбелязаха и силистренци. Членове на клуб "Традиция” застанаха на почетен караул пред паметниците и паметните знаци, свързани с Освобождението.

С церемония по издигането на националното знаме започна общоградското тържество по случай 136-годишнина от Освобождението на България от турско робство, което се състоя пред паметника на Христо Ботев във Враца. Траянополският епископ Киприян отслужи водосвет за здравето на всички жители и гости на града. Кметът на община Враца Николай Иванов в словото си припомни подвига на героите, дали живота си за свободата на Отечеството. Празникът продължи с концерт на ансамбъл "Пирин”.

Благоевградската общественост отбеляза 3-ти март, като честването започна с поднасяне на цветя пред паметния знак, където на 12 февруари 1878 г. е посрещнат руският боен отряд, командван от майор Иван Павлович Орлински, освободил Горна Джумая (дн. Благоевград). След шествие по ул. "Трети март" на пл. "Македония" тържествено бе издигнат българският национален флаг. Неврокопският митрополит Серафим и свещеници отслужиха благодарствен молебен за загиналите за освобождението на България. Признателните потомци поднесоха венци и цветя пред паметника на видния български революционер Гоце Делчев.

Водещи