Българин ще управлява командния център на НАТО у нас 10.02 | 11:29

От ГЕРБ отричат новата структура на Алианса да е знак за агресия към други страни

От Филипа Тодева

Новият команден център на НАТО най-вероятно ще се управлява от българин. Това заяви народният представител от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев, цитиран от партийния пресцентър.

Според него този център не е знак за агресия, към която и да е друга държава, а е израз на ясния ангажимент на НАТО за изпълнение на чл.5 от Северноатлантическия договор, който гласи, че Алиансът ще защитава всички държави, които са негови членки, независимо откъде идва заплахата.

"Този елемент е част от мерките за укрепване на колективната отбрана и нищо повече", посочи Гаджев.

По негово мнение твърденията на "Атака", че структурата се създава с цел нападение над Крим и Русия, са злонамерена истерия, която се създава умишлено около предложените законодателни промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Гаджев заяви, че такива текстове са били предложени още през есента на 2013 година.

"Седем месеца по късно тогавашния министър на отбраната Ангел Найденов предложи същия текст през юли 2014 г. А сега с огромно закъснение вече е на вниманието на 43-тото НС, така че няма нищо ново и изненадващо в предложените законодателни промени", обясни той.

По думите му сроковете за акредитация изтичат през месец март 2015 г. "Не успеем ли да го акредитираме ще изгубим и целия потенциал да подпомогнем собствената си система за превенция и реакция при кризи. А както последната година показа – това е изключително важно за България", подчерта той.

Водещи

Най-четени