Българите в чужбина ще вадят свидетелство за съдимост за час 16.06 | 15:35

Това предлагат от Министерството на правосъдието

От Цанка Донкова

Българските граждани, живеещи в чужбина, да получават до час свидетелство за съдимост чрез консулските служби по света, предлага Министерството на правосъдието, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Проектът за изменение и допълнение на Наредба 8 от 26 февруари 2008 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост предвижда заявлението за издаване на свидетелство заедно с приложените към него документи да бъдат сканирани от компетентно длъжностно лице в българските задгранични представителства и изпращано на електронната поща на Централно бюро съдимост (ЦБС) в Министерството на правосъдието.

Служителите на ЦБС от своя страна ще пращат свидетелството за съдимост до българско задгранично представителство, като електронно подписан документ, който ще се разпечатва на хартиен носител и ще се заверява от оправомощения в представителството служител.

В момента на сънародниците ни в чужбина им отнема повече от седмица да получат свидетелство за съдимост. Целта е след приемане на предложените текстове това да става в рамките на един час. Освен това ще се спестят разходи за консумативи, хартия и за куриер при доставката, посочват от министерството.

Електронна справка за съдимост ще могат да получават и оправомощени служители на съда, прокуратурата, разследващите органи и съдебни органи на друга държава, когато това е предвидено в международен договор, по който Република България е страна, или в акт на Европейския съюз, след подаване на електронно заявление.

Получената електронна справка за съдимост, възпроизведена на хартиен носител и заверена от оправомощените служители, ще има доказателствена сила, предвиждат още измененията на наредбата.

Водещи

Най-четени