Българите в чужбина ще гласуват все едно са си у дома 12.01 | 14:50

ГЕРБ внесе законопроект за 100% мажоритарен вот, за всяко място в парламента ще се борят по двама

От iNews.bg

Българите, които живеят в чужбина, ще гласуват все едно са си по родните места. Това предвижда една от промените в Изборния кодекс, които днес ГЕРБ внесе в деловодството на парламента във връзка с резултатите от проведения национален референдум. Чрез законопроекта се предвижда въвеждането на 100% мажоритарен избор на депутати, точно както гласува болшинството в националното допитване.

Според предложените изменения България ще бъде разделена на 240 едномандатни района. От тях ще се избира съответно по един депутат, но това ще се случва в 2 тура – отново както беше заложено в съответния въпрос на референдума. Първото гласуване ще излъчи двамата кандидати, които събират най-голяма подкрепа сред избирателите в съответния район. След това те ще се борят един срещу друг за депутатското място на втория тур, който ще бъде нещо като балотаж.

За него, както и за първия тур, ще се отчитат и гласовете от чужбина. Българите, които живеят зад граница, ще гласуват там, но бюлетините им ще се отчитат все едно са гласували по местоживеене у нас, т.е. по постоянна адресна регистрация в България. Така бюлетините, които пуснат в урната в чуждата държава, ще бъдат отчитани все едно са я пуснали у дома.

Има и още една новост за българите в чужбина. За тях се предвижда да гласуват машинно, предаде БТА, цитирайки Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е и един от авторите на законопроекта. По тяхно изрично желание обаче ще имат право и да гласуват и с хартиена бюлетина.

Желаещите да упражнят правото си на глас зад граница ще трябва да се регистрират, както беше и досега. Но в заявлението, подавано до ЦИК, ще трябва да посочат и постоянния си адрес в България. Всичко това отново ще става по електронен път. За да могат да гласуват, те ще трябва да подадат своето заявление и в срок от 1 месец преди вота.

Във внесения законопроект определянето на 240-те едномандатни избирателни района се възлага на президента. Предложените от ГЕРБ поправки в Изборния кодекс ще бъдат обсъдени утре на извънредно заседание на правната комисия.

Водещи

Най-четени