Българите най-малко се интересуваме от наука 19.11 | 20:42

Проучване сочи, че сме и най-слабо информирани в целия ЕС

От Мая Александрова

Българите проявяват най-малък интерес в ЕС към развитието на науката и технологиите, сочат данни от изследване на Евробарометър.

То е проведено сред 27 563 души във всички страни от ЕС през пролетта.

Изследването показва, че в 19 от страните поне половината от анкетираните са казали, че се интересуват от наука и технологии.

Българите и чехите се нареждат на опашката с най-малък интерес от 35%. В Швеция процентът на хората, които проявяват интерес, е 77 на сто.

Проучването включва и информираността на анкетираните. И по този показател сме на дъното с Чехия. 59% от запитаните не са информирани, предаде в. "24 часа".

В началото на месеца тревожни данни разпространи и фондацията "Заедно в час".

Според статистиката всяко седмо дете в България не завършва гимназия. 3 от 7 деца на 15 години имат трудност да прочетат и разберат прост текст. 2 от 7 младежи у нас нито са в процеса на обучение.

Според проучване пък на УНИЦЕФ за последните пет години 7000 деца годишно никога не са били записани в училище или са го напуснали твърде рано. От тях около 1000 малчугани никога не са влизали в час, а останалите 6000 са записани в в системата, но не са завършили четвърти клас по различни причини.

Водещи

Най-четени