Българите са тревожно бедни, установи Брюксел 26.03 | 14:59

85 на сто от доходите ни отивали за основни нужди, сочи анализ на ЕК

От Христина Рафаилова

Голяма част от българите са тревожно бедни. Това се казва в специален анализ на Европейската комисия за социалната ситуация в ЕС, предаде БНР.

Според документа хората у нас търпят пет пъти повече материални лишения в сравнение със средните нива в останалите държави членки.

В доклада има специален раздел, посветен само на нашата държава. 

От Брюксел признават, че цената за бюджетната дисциплина у нас е платена от обикновените хора. Според анализа крайните мерки за икономии са подобрили значително бюджетните позиции на страната, но за сметка на социалното недоволство. 

От Еврокомисията подчертават, че протестите в България се били предизвикани от високите сметки за ток, като 85 на сто от месечните доходи на гражданите  отиват за покриването на основни нужди. Според анализа 44% от населението на страната търпи сериозни материални лишения. 

От институцията подчертават, че държавата ни е най-бедната в съюза, като 49% от населението, 52 на сто от децата и 61 на сто от пенсионерите са застрашени от бедност и социално изключване. Тези нива са два пъти над средните за ЕС.

Водещи

Най-четени