България бори безработицата предимно чрез субсидирана заетост 28.02 | 15:30

В ЕС залагат на повишаване на квалификацията на безработните

От iNews.bg

България бори безработицата чрез субсидирана заетост или като временно наема безработни за няколко месеца.

В Европейския съюз обаче залагат повече на повишаване на квалификацията на безработните, за да могат да останат по-трайно на пазара на труда.

Това показва схема на Института за пазарна икономика.

Статистиката показва, че директното създаване на заетост в България е на ниво 89%, а в ЕС то е едва 17%. Равнището на създаване на стимули за заетост в страната е само 8%, докато в съюза е 29%.

Страните членки се стремят да обучават кадри като ги подготвят за бъдещата им професия. Нивото на обучения е 35%, а у нас едва 3%. В ЕС залагат още на подкрепа на заетостта и рехабилитация, което ниво достига 23%, както и стимулиране на предприемачеството- 6%.

1657262

Държавата отделя най-голяма част от средствата за политики на пазара на труда за субсидирана заетост – 89%, в сравнение със 20% средно за ЕС. В това отношение на почти същото ниво е Унгария с 82% отделени средства.

1657264

 

Според изследването на ИПИ политиците у нас предпочитат субсидираната заетост, защото резултатите са в кратък срок и се намира временно работа на безработните. От друга страна обаче се харчат твърде много пари, а тенденцията на намаляване равнището на безработицата е краткотрайна. Също така, от такъв вид политика няма ефект, тъй като не се увеличават шансовете за дългосрочно намиране на работа.

Водещи

Най-четени