България гласува на първия национален референдум 27.01 | 08:00

Гласовете могат да се подават между 6 и 19 часа в избирателните секции

От Диана Цветкова

България гласува на първия в най-новата си история национален референдум, посветен на развитието на ядрената енергетика.

Българите могат да се произнесат в националното допитване с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?".

Възможните отговори са "Да" или "Не", като, за да е валидна дадена бюлетина, в нея трябва да бъде отбелязана само една от възможностите. Желаният отговор се зачерква със знак "Х" със син химикал.

Бюлетини с повече от едно отбелязано поле или маркировка, различна от обявената, ще бъдат смятани за невалидни.

За да бъде днешният референдум валиден, трябва да бъдат изпълнени две условия – в него да участват толкова хора, колкото на последните парламентарни избори и един от двата отговора да е получил повече от половината гласове.

Във вота през 2009 година гласуваха 4 345 450 души, или малко над 60% от имащите право на глас.

Сега 6 949 120 души са вписани в избирателните списъци и могат да гласуват в над 11-те хиляди секции в страната. За 101 620 българи това ще е първата възможност за гласуване в живота им.

Употребата на алкохол в днешния ден е забранена. Агитацията, под каквато и да е форма – също. Агитационни материали не могат да бъдат поставяни в помещенията за гласуване, както и на по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която са избирателните секции.

Над 13 500 полицаи ще следят за реда и за недопускането на нарушения в изборния ден.

Самото гласуване започна в 6 часа тази сутрин и се очаква референдумът да приключи в 19.00 часа, освен ако поради някакви обстоятелства не бъде взето решение за удължаване на гласуването. До този час е забранено и обявяването на резултати от екзит половете.

Водещи