България домакинства европейска среща за Африканската чума по свинете 11.01 | 17:01

Първата в ЕС мисия за обмяна на опит относно болестта ще се проведе следващата седмица

От iNews.bg

В периода от 14 януари до 18 януари 2019 г. БАБХ ще бъде домакин на първата за Европа мисия за обмяна на опит, свързана със заболяването Африканска чума по свинете (АЧС). В този формат, който за първи път ще се проведе в България в рамките на Глобалната стратегия за борба с АЧС, ще участват водещи експерти от държавния сектор и ветеринарните служби на Италия, Литва и Русия и от Световната организация по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

По време на мисията, участниците в нея ще посетят регионите с констатирани случаи на Африканска чума по свинете в областите Силистра, Добрич и Варна.

Целта на мисията е обмяна на опит по отношение на борбата с бързо разпространяващата се и опустошителната на места в Европа болест – Африканска чума по свинете. Във връзка с нарастващите случаи на АЧС в Европа, Европейската комисия (ЕК), ФАО и Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) организират регулярни срещи на експертно ниво с представители на засегнатите от заболяването държави. На последната среща в Полша през 2018 г., бе взето решение да бъдат проведени мисии от експерти в страните с потвърдено наличие на вируса на болестта с цел обмяна на опит и развитието на бъдеща и ефективна глобална стратегия за овладяване на АЧС.

За ЕК, OIE и FAO начинът, по който България се справя до момента със заболяването, представлява изключителен интерес. За разлика от другите засегнати държави у нас болестта е открита в ранен етап, както при домашните, така и при дивите свине, и се овладява с минимални загуби за свиневъдството и ловното стопанство. За Европа предизвикателството със справянето със заболяването предстои в дългосрочен план.

Водещи

Най-четени