България и САЩ с 10-годишен общ план за отбрана 07.01 | 17:12

Двете страни ще разработят за целта и пътна карта с хоризонт 2030 г.

От iNews.bg

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа и официални лица от Департамента по отбраната на САЩ и Министерството на отбраната на Република България проведоха работна среща днес, 7 януари 2020 г. Целта бе да се даде ход на развитието на 10-годишен двустранен план за отбрана между България и САЩ. Алтън Биланд, директор на Отдела за европейска политика, Централна и Южна Европа към кабинета на секретаря по отбраната на САЩ в Департамента по отбраната се присъедини към разговорите и ще участва в стратегическия диалог между САЩ и България в сряда. В хода на срещата бе постигнато съгласие по основните точки на българо-американската "Пътна карта 2020 - 2030" и бърз график за нейното изпълнение.

Пътната карта ще даде насоки на българското и американското ръководство в техните съвместни усилия за по-нататъшно развитие на способностите на Българската армия чрез фокусиране на усилията за сътрудничество в областта на сигурността, особено в сферата на отбранителните институции, ситуационната картина на морското пространство, киберсигурността и модернизацията на Въоръжените сили на Република България. Екипите по прилагане на стратегията изготвят проект на Пътната карта, който ще бъде разглеждан през април, а целта е окончателната версия да бъде подписана в София през септември.

Резултатите от днешната среща са конкретен пример за динамично развиващото се сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната, регионалната и глобалната сигурност.

Водещи

Най-четени