България и Швейцария с готовност за двустранно полицейско сътрудничество 07.07 | 20:22

Йовчев се срещна с представители на Департамента на правосъдието и полицията на Швейцария

От iNews.bg

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев се срещна с представители на Департамента на правосъдието и полицията на Швейцария, водени от Симонета Сомаруга - министър на правосъдието и полицията и федерален вицепрезидент на Конфедерация Швейцария. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акценти по време на разговора бяха двустранното полицейско сътрудничество, действащи и предстоящи съвместни проекти, обстановката по външната граница на ЕС в българския участък, както и подкрепата на Швейцария заради засиления поток на нелегалните мигранти.

Обсъдено беше и сътрудничеството за пет действащи проекта по българско-швейцарската програма за сътрудничество, на стойност общо девет млн. швейцарски франка.

Сред тях са за развитие на капацитета за работа с ШИС, за противодействие на трафика на моторни превозни средства, за превенция на детската престъпност, за ефективно прилагане на правата на човека в полицейската дейност, за изграждане на специализиран център за обучение на криминалисти, оборудване за ДНК лаборатории и предоставяне на учебни програми.

Двете страни изразиха готовност да сключат споразумение за двустранно полицейско сътрудничество.

Водещи

Най-четени