България на път да остане без боен самолет 15.10 | 21:42

Военновъздушните сили се нуждаят от многоцелеви изтребител

От Теодора Кокаланова

Военновъздушните сили на България се нуждаят от многоцелеви изтребител, който да може да решава широк спектър от задачи. Това заяви генерал-майор Румен Радев, командир на ВВС. По думите му бъдещето е на многофункционалните платформи, като такъв изтребител трябва да отговаря изцяло на изискванията на българските ВВС.

Генерал-майор Радев допълни, че МиГ-29 е доказана платформа, като ресурсът на този самолет може да бъде удължен до 2029 година. Той подчерта, че докато България не закупи нов многоцелеви изтребител, няма как да се откаже от МиГ-29, тъй като изтребителят трябва да продължи да носи бойното дежурство. По думите на Радев дори и след закупуването на нов боен самолет, МиГ-29 трябва да продължи да служи за подготовка на летците.

"Проблемът с МиГ-29 е в няколко направления. Първо, той не отговаря на всички изисквания за съвместимост с нашите съюзници и за водене на съвременни въздушни операции. МиГ-29 е прекрасен самолет, той е чудесен за маневрено-въздушен бой, например, но технологиите се променят непрекъснато в авиацията, там е взрив на технологии. Така че, ние имаме нужда от самолет, който да предостави качествено нови способности", подчерта генералът. 

Според него вторият проблем е свързан с поддръжката и осигуряването на МиГ-29. "Този ресурс е само на конструкцията на самолета, на корубата. МиГ-29 има двигатели, има кутия на самолетните агрегати, има множество сложни системи, които подлежат на периодичен ремонт, а от определен период нататък трябва да се закупуват нови", отбеляза ген. Радев.

Той уточни, че разходите, които трябва да бъдат отделени до края на жизнения цикъл на МиГ-29, са почти толкова, колкото за закупуването на ескадрила новопроизведени многоцелеви изтребители. Генерал Радев подчерта, че не допуска България да остане без боен самолет, защото това би означавало отказ от национален суверенитет. 

Водещи

Най-четени