България не пуска граждани на трети страни, на 7 от ЕС и швейцарци 20.03 | 09:54

Забраната е в сила до 17 април, има малки изключения

От iNews.bg

Забранява се временно влизането на територията на България, считано от 00.00 часа на 20 март до 17 април включително, на всички граждани на трети страни през всички гранични пунктове с въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни транспортни средства. Това съобщава пресцентърът на МВР, предаде БНР.

От вътрешното ведомство допълват още, че остава в сила забраната за влизане на територията на България на лица, пристигащи от някои държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия и Швейцария, с изключение на български граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Република България.

На гражданите от тези държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства се позволява транзитно преминаване през територията на България с цел да се завърнат в държавата, където живеят или пребивават.

Забраната не засяга граждани на другите държави-членки на ЕС и страните от Шенгенското пространство.

Забрана не се отнася до:

·здравни специалисти, здравни изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора;

·транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост;

·дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения;

·лица, пътуващи по хуманитарни причини;

·граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават.

Водещи

Най-четени