България няма да участва в атака срещу Сирия 08.09 | 18:28

Външните министри на ЕС отново ще обсъдят казуса с Дамаск

От Десислава Маданска

Дори и да дойдат предложения за включване на България към широка коалиция за атака над Сирия, страната ни не може и не трябва да участва в подобен тип военна операция. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин пред bTV. По думите му обаче до този момент подобни искания не са постъпвали.

Вигенин посочи, че страната ни би могла да допринесе в политическия процес и да работи активно в рамките на Европейския съюз.

"Трябва да направим разграничение, което при дебата у нас и по света не се прави. Първо, ако говорим за цялостното решаване на казуса, прекратяване на военните действия и постигането на мир, това може да се направи само с политически средства. Около това се обединиха и всички външни министри на Европейския съюз", заяви Вигенин.

Министърът бе категоричен, че страната ни няма да подкрепи военни действия на САЩ, като за тях все още няма и официална позиция, преди да е направен още един опит да се реши конфликта по мирен начин и да е ясен доклада на Съвета за сигурност на ООН. Според него прибързани действия срещу Сирия не биха получили подкрепа и от страна на министрите на външните работи на ЕС.

Очаква се докладът да установи какви вещества са използвани при химическата атака. От резултатите пък ще се направи извод дали това е било в способностите само на режима или веществата са използвани и от бунтовниците.

Вигенин каза още, че министрите са се обединили и около това, че виновните за химическата атака трябва да е поемат своята отговорност, а институцията, която може да разследва и осъжда, е Международният наказателен съд,

Той посочи, че ако ООН не стигне до ясно решение за кризата в Сирия, проблемът ще бъде обсъден на нова среща след около седмица.

Относно спора около орден "Стара планина" и френския посланик Филип Отие, министърът заяви, че се подготвят нови правила за получаване на най-високото държавно отличие. Според него трябва внимателно да се преценява кой чужденец или посланик и при какви действия заслужава ордена. По думите му ще се гледа какви са заслугите и с какво кандидатът е спомогнал за развитието на двустранните отношения.

"Орденът ще се дава за изключителни заслуги, вероятно ще трябва да се предвиди и специален орден, който да бъде за посланици", каза Вигенин.

Той бе категоричен, че ще има и други случаи, при които посланици ще си заминават без орден "Стара планина".

Водещи

Най-четени