България отново на последните места по свободата на словото 30.04 | 11:17

Тук сме на 75-то място с 38 точки

От iNews.bg

България е на 75-то място по свобода на словото с 38 точки. Това показва годишният доклад на Freedom House за 2015 г. за миналата година.

Изследването обхваща всички държави и са подредени в четири категории - "Свободни", "Частично свободни", "Не са свободни" и "Най-лошото от най-лошото".

Страната ни попада в групата на частично свободните страни, в която са и повечето наши съседи без Турция, последната попада в групата на несвободните държави. България има повече свобода на словото от Гърция (51 точки), Румъния (42 точки) и Хърватия (40 точки).

Всички останали държави-членки на Европейския съюз са в категорията "Свободни".

Класацията е обнародвана само ден преди нахлуването на съдия изпълнител, полиция и мъже с анцузи в сградата на ТV7 с цел изземване на техниката, включително на сървъра на телевизията, което би затруднило значително нейната работа.

Ако сравним резултатите с миналогодишните, които изкараха Freedom House България е "скочила" с една точка, което показва, че медийната среда у нас се е подобрила минимално от 2014 г. до сега.

Класацията на Freedom House противоречи на тези от "Репортери без граници". Според вторите България е на 106 място по свобода на словото, което е и най-лошата заемана позиция на страната ни от създаването на класацията.

Класацията на Freedom House може да видите тук.

Водещи

Най-четени