България се прекланя пред Пламен Горанов 06.03 | 07:00

Ден на национален траур в памет на самозапалилия се мъж

От Елена Кирилова

6 март е  ден на национален траур за цяла България. Прекланяме се пред паметта на Пламен Горанов - мъжът, който на 20 февруари се самозапали пред община Варна.

В 7.30 часа сутринта младият мъж е излял върху себе си бензин, а след това се е запалил в знак на протест срещу кмета на Варна Кирил Йорданов. В дните преди това Горанов е участвал активно в протестите, организирани в крайморския град.

Горанов беше откаран в болница с 80% изгаряния по цялото тяло. Той е вдишал и токсични газове, дошли от горенето на дрехите му. Състоянието на мъжа беше изключително тежко и негови близки и приятели организираха специална кръводарителска кампания за спасяването му.

Въпреки това и въпреки хилядите молитви, Пламен Горанов загуби битката за живота си и почина на 3 март - денят, в който България беше огласяна от тържествени възгласи по повод Освобождението и от недоволните викове на включилите се в поредния национален протест.

По думите на близки на Горанов той не можел да се примири със случващото се. Преди да се запали, той е носил със себе си плакат с надпис "Оставка на Киро и целия общинския съвет до 17 часа на 20.02.2013".

Смъртта на младия мъж доведе до протест в негова памет, който се проведе в няколко града в страната.

Пред сградата на община Варна се събраха стотици хора, които запалиха свещи и оставиха цветя в негова памет.

Постъпката на Горанов стана причина съгражданите му да поискат оставката на кмета Кирил Йорданов, който днес трябва да обяви окончателното си решение дали ще се оттегли.

Водещи

Най-четени