Български военни заминават за Босна и Херцеговина 15.08 | 11:16

Контингентът ще изпълнява задачи по охрана и отбрана на база "Бутмир" в Сараево

От Елена Коцева

Над 100 български военни ще бъдат изпратени тържествено за участие в опазването на сигурността в Босна и Херцеговина. Церемонията по изпращането ще се състои в района на военно формирование 52740 - Хасково

Национален командир на дванадесетия контингент в операция "Алтеа" е подполк. Димитър Димитров.

Контингентът ще изпълнява задачи по охрана и отбрана на база "Бутмир", контрол на автомобилния транспорт и пешеходния трафик на входовете и изходите на базата и осигуряване на пропускателния режим в сградата на щаба на EUFOR и НАТО.

На церемонията ще присъстват командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев и заместник-министърът на отбраната Валентин Радев.

Българи участват в охраната към щаба на SFOR от януари 2002 г. Ротата осигуряваше охраната, отбраната и пропускателния режим на щаба на SFOR, разположен в база "Бутмир” - Сараево.

От 2 декември 2004 г. В база "Бутмир" се състоя официална церемония по предаване на мисията на НАТО в Босна и Херцеговина SFOR на военната операция на Европейския съюз EUFOR (операция "Алтеа").

Към момента български военни участват, освен в Босна и Херцеговина, в мисии и в Либия, Либерия, Ирак, Косово, Афганистан, Грузия, Сомалия и в мисията на ЕС по охрана на Аденския залив срещу нападения на пирати "Аталанта".

Най-четени