Българският посланик в Русия: Българите винаги ще са признателни на руските войници! 03.03 | 17:05

В Москва почетоха паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война

От iNews.bg

В Москва бе почетена паметта на войниците на Руската империя, загинали в Руско-турската война от 1877-1878 година. Бяха положени венци и цветя пред Паметника на героите от Плевен. Всяка година от две десетилетия насам така се отбелязва победоносния край на войната и националния празник на България – Трети март, когато българите са се освободили от турско робство.

Днес в Москва бе отслужена панихида за загиналите от епископ Теофилакт. "Днешният ден обединява и напомня как заедно и с една вяра може да бъде победен всеки враг", каза епископът. Той отбеляза, че почти нищо не се е променило оттогава досега на геополитическата карта: "Враговете ни са същите, те не желаят да приемат правослания свят. Братята ни славяни са същите и те все още гледат с надежда към Русия и към руския народ".

Българският посланик в Москва Бойко Коцев отбелязал, че духовната близост и хилядолетните връзки между българските и руските народи са общоизвестни. "Вековният летопис на нашето приятелство, взаимното обогатяване на културите ни и преплитането на руската и българската съдба днес ни дават увереност, че и за в бъдеще тези традиции ще бъдат поддържани и развивани за благото на нашите страни", казал той.

"Ние, българите, винаги ще бъдем признателни на десетките хиляди руски войници, чийто животи са били пожертвани заради победата", казал още българският дипломат, като отбелязал, че тази победа е донесла свобода на България.

При мемориала на руските войници са отишли няколкостотин души, повечето от които – българи. Много от тях носили цветя с руското знаме, допълва ТАСС. 

Най-четени