В Братислава: ЕС ни обеща подкрепа, но не е ясно още каква и кога 16.09 | 19:02

Борисов показа нагледно карта с 1100-километровата ни граница, за чиято охрана ни трябва помощта

От iNews.bg

България получава подкрепата на държавите-членки в борбата с мигрантската вълна. Това става ясно след днешната среща на лидерите на ЕС в Братислава. Засега обаче не става съвсем ясно кога точно ще видим въпросната подкрепа и в какво точно ще се изразява тя. "България ще получи голяма подкрепа от Европейския съюз", отбелязва говорителят на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, съобщава бТВ. Самият Туск обаче е отказал да говори пред журналистите. Същото се отнася и за нашия премиер Бойко Борисов.

По време на разговорите той е показал на останалите участници картата на България и границата от над 1100 км - с Турция и по черноморското крайбрежие, за да ги убеди колко спешно ни трябва европейската помощ. В последно време неколкократно обявихме, че ни трябват още хора и техника по границата, както и финансова помощ. По-рано днес пък България официално изпрати до Брюксел молба за получаване на въпросните 160 млн. евро, като в писмото бяха упоменати изрично 5 проекта, за които са ни необходими парите. Това пък беше условие на ЕК, от където вчера заявиха, че ще трябва да докажем за какво искаме финансова помощ преди да ни бъде отпусната.

Иначе мигрантската криза и спирането на бежанския поток към Европа беше една от основните теми днес в Братислава. "Сигурността и защитата на европейските граници е приоритет за нас", заяви на влизане френският президент Франсоа Оланд. "Европейците искат закрила - закрила на границите, зарила на техните икономически и търговски интереси. Защита за всичко онова, което за нас са ценности, култура и свободи”, подчерта той.

"Не можем да очакваме една среща да реши всички проблеми на Европа. Ние сме в критична ситуация. Целта на тази среща е да покажем - чрез действия - че можем да се справим по-добре в области като външната и вътрешната сигурност, борбата с тероризма, сътрудничество в сферата на отбраната, икономическия растеж и заетостта.", каза и германският канцлер Ангела Меркел.

Водещи

Най-четени