В Добричко не могат да се разберат за общо сметище 16.06 | 18:49

Екоминистърът се опитва да постигне консенсус между добричките общини

От Андриян Георгиев

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова се е срещнала днес в екоминистерството с представители на девет общини, включени в регионалното сдружение за изграждане на системата за управление на отпадъците в регион Добрич.

Това съобщава пресслужбата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Срещата е инициирана заради отказа на Общинския съвет на община Добричка да отдаде на община град Добрич безвъзмездно вещно право на строеж на 217 дка в село Стожер за изграждане на депото за отпадъци.

Според съветниците това искане е нецелесъобразно и не е в интерес на жителите на община Добричка.

Министър Караджова е изтъкнала, че проектът е важен за всичките девет общини, а сложността на изпълнението му изисква да бъде постигнат консенсус.

Тя е подчертала, че през следващия програмен период Европейският съюз няма да инвестира в управление на отпадъците в България и затова е необходимо общините още отсега да намерят разумни решения за тяхната територия, като се възползват в максимална степен от наличния финансов ресурс.

Министър Караджова е призовала деветте добрички общини да постигнат съгласие, защото 200 хил. жители от региона са пряко заитересовани да имат екологично обезвреждане на отпадъците. 

От МОСВ припомнят, че регионалното депо за отпадъци в Добрич е едно от 23-те депа, чието изграждане се финансира от оперативна програма "Околна среда".

Общините са Добрич-град, Добричка, Тервел, Никола Козлево, Крушари, Каварна, Шабла, Генерал Тошево и Балчик. 

Водещи

Най-четени