В Пловдив строят нов мост над Марица 26.11 | 15:32

90% от рекламните съоръжения на главната улица в града на тепетата са незаконни

От Ралица Стоянова

Община Пловдив ще финансира проектирането на нов мост над река Марица, чрез който ще се разтовари трафикът в града, съобщи кметът Иван Тотев.

Новото съоръжение ще осигури връзка между булевардите "България" и "Копривщица" от западната страна на Железния мост. По този начин ще се скъси дистанцията между районите "Северен" и "Западен" и ще се избегне преминаването през железопътните прелези, обясни кметът.

Други два проекта на общината предвиждат изграждането на пътна връзка между Кукленско и Асеновградско шосе и полудетелина на булевард "Северен" - в участъка от моста на "Адата" до булевард "Васил Левски", пише БТА.

Утре ще започне процедурата за проектиране на трите обекта като общата им индикативна стойност е 500 000 лева. Практиката сочи, че при сключването на договорите цените падат от 20 до 25%, посочи Тотев.

Неговите очаквания  са до нова година да има избрани изпълнители, а до март готов технически проект. Предвижда се поне два от проектите да започнат да се изпълняват през следващата година.

90% от рекламните съоръжения на главната улица в града на тепетата са поставени без разрешение от общината, съобщи още кметът. За да спазят изискванията в нормативната уредба, собствениците на общо 400 магазина и заведения трябва да разработят и представят проект за рекламните надписи.

Комисия от архитекти ще разглежда предложенията, като след това ще прави предписания как да изглежда и къде да бъде поставена рекламата, обясни Тотев. По думите му ограниченията ще засягат предимно размерите на рекламите, а не толкова цветовата гама. Всички изисквания ще бъдат разяснени на търговците утре в 9 часа в заседателната зала на Общинския съвет.

В началото на лятото общинският съвет в Пловдив прие друга наредба, според която чадърите и сенниците по Главната улица трябва да са в цвят от бяло до охра, а рекламните надписи по тях не трябва да надвишават 10% от площта на съоръжението. Наредбата забрани хладилните витрини да бъдат ограждани и покривани с различни конструкции, а оградите и цветята около разположените навън маси не трябва да бъдат по-високи от 60 сантиметра.

Водещи

Най-четени