В Смилян все още се пази старата традиция да се прави жълто сирене в кожен мях 05.05 | 13:31
То вече почти е изчезнало и само шепа ентусиасти се опитват да запазят автентичната рецепта.

В Смилян все още се пази старата традиция да се прави жълто сирене в кожен мях. То вече почти е изчезнало и само шепа ентусиасти се опитват да запазят автентичната рецепта.
Технологията на традиционно родопско сирене е отпреди 100 години. Тогава бялото саламурено сирене било непознато в региона. Местните масово правели жълто овче сирене в кожен мях.
"Аз имам детски спомени от преработването на млечни продукти вкъщи. В коридора имаше подобна мандричка, в коридора се избиваше млякото от овцете", спомня си Милкана Йорданова, с. Смилян.
Смилян е едно от малкото места, където тази изчезнала традиция все още се пази. Милкана Йорданова произвежда с родопско мляко сирена по швейцарски рецепти. Но пази и родните вкусови особености, като поизченалото вече българско сирене в мях:
"Мяхът е обработена кожа на яре или на агне. Това е било един много сигурен начин за съхранение на сиренето в зимника при температура 10-12 градуса от единия до другия сезон", казва Милкана Йорданова.
Мяхът идеално консервира сиренето и то зрее:
"През това време то е сменяло вкуса си. И вече последните мяхове, които са се отваряли, били пикантни и са конкурирали и най-пикантното френско сирене. Много наситен вкус, защото, примерно, това е правено октомври, ще го отворим юни. Така, както са го правили навремето. Тази маса се нарязва или начупва на едри парчета, и се пресова в суха извара. Мяховото е двукомпонентно сирене", казва още жената пред bTV.
Милкана безпогрешно разпознава истинското:
"Много възрастни хора казват - ако ти се намаже на небцето и ти хареса... то човек има и инстинкт по някакъв начин.. и се разбира, особено за бялото сирене. По-трудно се правят ментета със сирена, които зреят дълго време, които се правят от сурово мляко. Ментетата гравитират около бързите продукти, бързооборотните. Нискомаслените млека, които предимно идват от Западна Европа – преработвателите са принудени да сложат и палмови мазнини, за да стигнат някаква масленост", заяви още Милкана Йорданова.
Сирената, направени с мляко от свободно пасящи животни по родопските ливади, се отличават с аромат на билки и неповторим вкус. Лошото е, че съвременният градски човек е отвикнал от истинската храна и трудно я разпознава.
Водещи
-
Акушерките са добрите орисници на новия живот
Отново отбелязваме Международния ден на акушерката и засвидетелстваме уважение и благодарност
05.05 | 16:59
-
Заради влошеното здраве на Рамзан Кадиров спешно се търси негов наследник
Според данни на вестника най-вероятният наследник на Рамзан Кадиров е в момента 7-годишният му...
05.05 | 16:45
-
Сериозен проблем с обилни дъждове в части от страната
На 6 май ще преобладава слънчево време. Минималните температури ще бъдат между 10° и 15°, в...
05.05 | 16:30
-
Черешите на Женския пазар в София значително по-евтини отколкото в страната
На фона на рекордните 50-60 лева в страната, столичният пазар предлага по-достъпни цени
05.05 | 16:15
Най-четени
-
"Възраждане" внася трето предложение за референдум за лева
След дискусията ще последват протести като форма на натиск срещу правителството, обяви...
05.05 | 10:15
-
10371 българи, които се осигуряват задължително за втора пенсия, са се отказали от нея
НАП води електронен регистър на тези хора, както и на възобновилите участието си в УПФ.
05.05 | 10:45
-
Съществуват три вида пушачи, 50% не искат да откажат цигарите
Норвежкият институт за обществено здраве идентифицира три типа никотинови потребители, които...
05.05 | 11:00