В армията нямало напрежение - вдигат заплатите с 9% 08.10 | 09:31

Министър Аню Ангелов обещава увеличение. Бившият военен министър пък смята, че "военните си имат двама министри"

От Кремена Бедерева

С 9% ще бъдат увеличени основните месечни възнаграждения на военнослужещите. Това обяви министърът на отбраната Аню Ангелов по БНР.

Това е станало след проведени разговори с министъра на финансите Симеон Дянков и с премиера Бойко Борисов. Ще се търсят и вариант за 10-процентно увеличение.

"Наистина 3 години нито лев не е раздаван повече на военните. Това е моят основен мотив да се иска от правителството да се увеличат техните заплати", заяви още министър Ангелов.

Увеличение ще има и за заплатите на чиновите служители, които не са в състава на администрацията - със 7%, обеща още военният министър.

"Една от бележките на МВФ е да се ограничи възможността за ранно пенсиониране, защото това товари системата за пенсии. Досега се считаше, че това е компенсация, не, това е привилегия, която съществува от дълго време. Всички компенсации се запазват, включително до 20 заплати в зависимост от годините служба. В армията няма напрежение", категоричен бе военният министър.

"То съществува само в главите на лидерите на някои стари и нови партии. Това пък каза военният министър в ефира на TV7. Според Ангелов протестът, с който плашат от легия "Раковски", е неизпълнение на военните задължения.

"Те могат да се събират, да пушат, да правят каквото искат. Но те трябва да разбират, че не са синдикална организация", повтори за пореден път военният министър.

"Трета година съм министър и всяка година, когато се приема бюджетът се започва дебат за премахването на 20-те заплати компенсация. В закона сме записали, че лицата, които са изпълнявали военна служба могат да се пенсионират с 27 години трудов стаж.

Ако е младши офицер може да се пенсионира на 52, а ако е старши на 54 години. Въвеждането на тази пенсионна възраст позволява на военните да се чувстват сигурни", смята министърът на отбраната.

Същевременно пък в ефира на Нова телевизия бившият министър на отбраната Николай Цонев заяви: "Военните си имат двама министри - единият се казва Симеон Дянков, а другият Аню Ангелов. Ангелов прави реформи, а Дянков по никакъв начин не стимулира военните".

Тодор Воденов от Синдикат "Отбрана" изрази надежда, че един евентуален протест на съпругите на военните би довел до някакви промени.  Цивилните в армията може би ще излязат на протест след 11 октомври.

Водещи

Най-четени