Пенсионират военните не само по стаж, а и по възраст 24.09 | 13:07

Възможно е платеният годишен отпуск от 40 дни вече да се брои като календарни дни

От Кремена Бедерева

В бъдеще при пенсионирането на служителите на Министерството на отбраната може да се има предвид не само стажът им, а и възрастта, каза във Варна министър Аню Ангелов.

По думите му това е една привилегия, за която министерството е склонно да бъде отнета, стига заплатите на служителите да се повишат достатъчно. Ангелов уточни, че идеята е военните да се пенсионират както хората от първа категория труд.

Няма да има разлика във възрастта за мъжете и жените, които служат в армията. Министърът посочи, че е възможно да бъде отнета още една привилегия на военните и платеният им годишен отпуск от 40 дни вече да се брои не като работни, а като календарни дни.

Ангелов беше категоричен, че ще отстоява докрай различните видове компенсации, които ползват хората под пагон, да не бъдат променяни или отнемани. Все още не е ясно с колко ще бъдат повишени заплатите на военните. Според Аню Ангелов окончателният процент ще се изясни на 28 септември, когато ще се състоят финалните преговори с експертите от министерството на финансите.

Министърът на отбраната бе гост на официалното откриване на новата учебна година във Висшето военноморско училище във Варна, информира БТА. Пред гостите той посочи, че през ноември предстои реорганизация във Военноморските сили и военноморските бази във Варна и Бургас ще бъдат обединени.

Ангелов съобщи, че на 30 септември фрегатата "Верни" заминава за участие в операцията на НАТО "Актив индевър" в Средиземно море. По думите му в инвестиционната програма на министерството до 2020 година е направена промяна и е заложено построяването на нов тип боен кораб за нуждите на ВМС.

Празникът в училището днес събра много висши офицери, преподаватели, представители на държавната, местната власт и морския бизнес. Началникът на ВВМУ проф.Боян Медникаров съобщи, че днес е първи учебен ден за 535 студенти бакалаври и 18 курсанти. В училището бяха открити нов навигационен тренажор, военноморски тактически симулатор и реновирана учебна зала.

Тази година студентите във Висшето Военноморско училище са малко над 500, а курсантите - само 18.

Пусни видео

Водещи

Най-четени