В два квартала на Берковица все още властва тъмнината 07.09 | 15:30

Наводнението предизвика неподозирани разрушения

От Теодора Кокаланова

Към момента положението в град Берковица е овладяно, съобщиха от пресцентъра на общината. От там добавиха, че наличната техника е съсредоточена в Балкана, където са разрушени водохващанията на града. Два квартала са без вода.

На населението се осигурява безплатна вода. Питейната вода в останалата част от град Берковица вече е годна за пиене. Качеството й се е подобрило след спирането на дъждовете. "Има доброволци от местното население, които са се включили в почистването на пострадалите къщи", подчерта Теодора Иванова, ПР на общината.

Тя уточни, че над 70 къщи са с наводнени мазета и дворове. Две са разрушените сгради, от които едната е необитаема. Щети са нанесени по пътната инфраструктура в града. Разрушен е мост. Улици са с нарушена проходимост. Комисии обикалят пострадалите къщи.

Те установяват щетите и помагат на хората да подготвят документите си за кандидатстване пред дирекция "Социално подпомагане" за отпускане на еднократна помощ. В града са получени дарения от БЧК за пострадалите домакинства.

"Нивото на Берковска река спадна, което вчера спадна с 40 см, е на същото положение, но се надяваме, ако не вали, да започне да спада още", каза още пиарът на община Берковица.

По думите й, Кризисният щаб в общината ще заседава, за да реши дали да бъде продължено или отменено бедственото положение, предаде агенция "Фокус". 

 

Водещи

Най-четени