В джобчето ми дрънкат семки и бонбонки... но не и парички 24.09 | 08:05

Масово родители дават по 0,50 ст. на ден на първолаците. Вижте от какво още са лишени малките ученици заради кризата

От Гергана Златкова

Първолаците вече минаха бойното си кръщение - от седмица всеки ден влизат в клас. Изпитанието, както за малкия голям човек, така и за мама и тати, обаче не е приключило.

След еуфорията на първите дни в клас започват и проблемите. А родителят се сблъсква с кошмарни въпроси – как му понасят новият режим и среда, да помагам ли с уроците вечер, колко джобни да давам, с GSM или без да го пращам и т.н.

Прахосник или спестовник? Сега е моментът, в който ще "орисате" какъв да е малкият човек вкъщи.

Психолозите обясняват, че отношението ни към парите се възпитава от минутата, в която започнем да носим "богатството" си в портмоне зайче на врата. Колко пари е нормално да давате на детето?

От асоциация "Родители" са изработили специална формула, по която да пресмятате седмичния бюджет на ученика – възрастта му по 50 стотинки. Т.е., ако е на 7 г. - 7х0,50 = 3,50 лв. на седмица.

Дали да му дадете всички пари наведнъж, или да ги разделите, решавате сами. Специалистите съветват първо да започнете с определена сума на ден, след това за 2-3 дни и накрая примерно винаги в понеделник да му давате джобните за цялата седмицата.

В случай че първолакът ги похарчи преждевременно, не му давайте допълнително или ако го направите, нека да е за сметка на средствата му за следващата седмица. По този начин ще го научите да разпределя правилно финансите си – урок, който ще е много полезен един ден, когато трябва сам да се справя с месечната си издръжка.

Уточняването на разрешените и забранените за купуване неща също е много важно. Хубаво е да изготвите този списък заедно с детето, за да имате наблюдение над неговите предпочитания. Да има или не мобилен телефон първокласникът, е друг въпрос, който тормози много родители. Повече от нормално е да се притеснявате за детето си и да искате да знаете какво се случва с него постоянно, но дали GSM-ът е най-добрият вариант? Една удобна алтернатива е да поддържате връзка с учителката, не всяко междучасие, разбира се.

Ако все пак решите да дадете телефон на детето, добре е това да бъде възможно най-евтиният модел, тъй като вероятността да бъде изгубен или откраднат е доста голяма. Трябва също да обясните добре какво е предназначението на мобилния телефон, за да не бъдете изненадани от високи сметки и ненужни обаждания. Мобилните оператори вече предлагат услуга, която ви дава постоянна информация къде се намира първолакът и как използва GSM-a.

Създаването на дневен режим и навици за учене са по-сериозно предизвикателство от джобните и телефона. Определянето на точен час за водене и вземане от училище е първата стъпка. Избирането на извънкласни занимания също не е за пренебрегване.

Съобразете се с предпочитанията на първокласника и вземете решението заедно. Педагози съветват първоначално да не натоварвате много детето. Не избирайте повече от две занимания, като едното задължително да бъде спорт. В графика трябва да бъде включено и определено време за учене и писане на домашни.

Водещи

Най-четени