ВАС отмени назначението на Владимира Янева за председател на СГС 03.11 | 17:45

Ще обжалвам решението, каза потърпевшата

От Ивайло Ачев

Върховният административен съд /ВАС/ отмени назначението на Владимира Янева като председател на Софийски градски съд, съобщиха от съда, предаде БТА.

Делото срещу назначението беше образувано по молба на друг кандидат за поста - Величка Цанова. Решението на съда обаче може да се обжалва, като срокът за това е от 14 дни. Владимира Янева ще се възползва от опцията, като ще депозира жалбата си пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Сегашното решение за отмяна на назначението на Янева за председател на Софийски градски съд е взето от тричленен състав на ВАС. Съдия Иван Раденков обаче е отказал да подпише решението, като си е направил самоотвод, сочи справка във ВАС. Решението е под номер 14252, а датата е 03/11/2011.

Според мотивите на другите двама членове на съдебния състав - съдиите Юлия Ковачева и Соня Янкулова, процедурата, по която е извършен изборът на Янева, е незаконосъобразна. Магистратите казват, че според последните допълнения на Закона за съдебната власт провеждане на избор за назначаване на административен ръководител се извършва с явно гласуване и мнозинство повече от половината от членовете на Висшия съдебен съвет. Решението за назначаване обаче е прието с тайно гласуване, посочват съдиите.

Съдия Владимира Янева беше избрана от Висшия съдебен съвет за ръководител на най-големия съд в страната - Софийски градски съд, в края на май. При назначението ѝ за председател на Софийски градски съд стана известно, че тя е близка приятелка на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Друг скандален момент е и фактът, че Владимира Янева има четири години стаж като съдия. Нейният основен конкурент Величка Цанова е с цели 20 години стаж като съдия и нито едно отменено решение от горните инстанции. Съгласно Закона за съдебната власт, чл. 170, ал. 2, за административен ръководител на окръжен или на административен съд и на окръжна прокуратура се назначава лице, което отговаря на изискванията по чл. 164, ал. 4 - най-малко 10 години стаж, и има положителна оценка от последната атестация.

Водещи

Най-четени