ВМРО иска да изкупи паметника на Борис Сарафов от Скопие, за да не го претопят 18.02 | 15:15

Защо, след като го отстранихте, сменяте и името на улицата на великия български революционер, пита Каракачанов

От iNews.bg

Това се пита в позиция на председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, публикувана в профила му във "Фейсбук". А поводът е поредната странна постъпка от страна на политиците в РС Македония. А именно – сменят името на улицата, наречена на великия български революционер в Скопие. Без обективна причина и без обяснение.

"Но нали Скопие също така тачи Илинденското въстание от 1903 г.? Или може би тачи повече т.нар. втори Илинден – този през 1944 г., който поставя македонизма и коминтерновските постулати като държавна идеология", задава още въпроси Каракачанов към политиците в Скопие.

Ето и пълния текст на позицията, публикувана във Фейсбук:

Кметът на Скопие Шилегов се похвали тези дни със смяната на имената на няколко улици в града. Казано накратко: в Скопие отново ще има улица на името на Ленин и други подобни. Разбира се, това едва ли е изненада. Съвременният скопски елит е творение в духа на ленинизма, а още повече – на сталинизма. Така че скоро в Скопие може да има и улица "Сталинова". Както е тръгнало, това време май не е далеч. Ако не е дошло. 

Интересно е защо обаче се сменя името на улица "Борис Сарафов". Тази улица няма да носи името на революционера, който заедно с Анастас Лозанчев и Даме Груев беше в щаба на Илинденското въстание. Е, за Борис Сарафов нямаше съмнения, че е българин. Както и за останалите в това въстание. Дали пък точно това не е предизвикало промяната в името? Този мъж е военен ръководител на Илинденско-Преображенското въстание в Битолски революционен окръг. Единствената му "вина" за тези в Скопие очевидно е, че е българин и че е офицер от българската армия. Нека им напомня също така, че заедно с Гоце Делчев, Борис Сарафов е възпитаник на българското военно училище в София. С какъв аршин мерите? Единият обявявате за македонец, а неговия събрат Борис Сарафов изхвърляте демонстративно от историята си.

Но нали Скопие също така тачи Илинденското въстание от 1903 г.? Или може би тачи повече т.нар. втори Илинден – този през 1944 г., който поставя македонизма и коминтерновските постулати като държавна идеология.

Ако е така, защо въобще днешните политици в Скопие ходят на честванията на Илинденското въстание от 1903 г.? Защо поднасят цветя на Мечкин камен и честват Крушовската република? Защо настояват за тази част от историята? Ако такива като Сарафов са проблемни за Скопие, защо тогава Скопие толкова много настоява за историческото наследство на 1903 г.? 

След като махнаха тихомълком и неговия паметник преди време, това е вторият ясен жест от страна на управляващите в Северна Македония. Каква друга причина биха имали да се срамуват от Сарафов освен, че е българин?

Отправям още веднъж апел до управляващите в Скопие:

ВМРО сме готови да изкупим лично махнатия от тях паметник на Борис Сарафов, който доскоро чакаше в двора на леярна в града да бъде претопен като старо желязо.

Водещи

Най-четени