ВСС обвини Борисов в груба намеса в съдебната власт 16.02 | 14:14

Магистратите излязоха с остра декларация заради изказването на премиера за "Червей"

От iNews.bg

Висшият съдебен съвет (ВСС) обвини премиера Бойко Борисов в груба намеса в съдебната власт. Магистратите  излязоха с декларация заради изказванията на министър – председателя във връзка с разработката "Червей". 

В текста се казва, че  думите си Борисов уронвал престижа и авторитета на ВСС. 

Преди седмица  Борисов категорично заяви, че прокуратурата ще повдигне обвинения и трябва да  каже кой е виновен по разработката "Червей". 

"По повод направените през изминалата седмица публични изявления на министър-председателя на Република България и на парламентарната група на ПП ГЕРБ, съдържащи недопустими "препоръки" относно хода на предстоящо разследване, свързано с разработката "Червеи" и внушаващи политически зависимости на съдебния състав, потвърдил на въззивна инстанция осъдителна присъда срещу бивш министър на вътрешните работи, Висшият съдебен съвет заявява, че подобно поведение грубо нарушава принципа на разделение на властите и несъмнено има за последица уронване авторитета на съдебната власт”, се казва позицията. 

В текста се казва, че единствено съдебната власт  може да каже кой ще бъде обвинен и за какви престъпления ще му се търси отговорност във връзка със скандалната разработка. 

Според магистратите подобни изказвания създават конфронтация между властите и не допринася за ефективния междуинституционален диалог.

Водещи

Най-четени