ВСС търси Дянков. Трябват му още 16 милиона лева 05.02 | 14:52

В бюджета за 2013 година има недостиг и няма да има средства за капиталови разходи

От Диана Цветкова

Висшият съдебен съвет (ВСС) е отправил официална покана за среща с финансовия министър Симеон Дянков.

Желанието на кадровиците на съдебната власт да разговарят с вицепремиера е продиктувано от липсата на средства – твърдят, че има недостиг в бюджета за 2013 година.

Още 16 милиона лева са необходими на съдебната власт, стана ясно от думите на представляващия ВСС Соня Найденова, която отчете дейността на съвета за изминалите два месеца.

През миналата година съдебната власт е преизпълнила приходната част от бюджета си, а разходите са с отклонение от 0,1%, изтъкна Найденова.

По думите ѝ недостигът на тези 16 милиона лева за тази година означава, че няма да има достатъчно средства за капиталови разходи.

Найденова обясни, че ВСС очаква на среща с представители на финансовото министерство да се изясни дали ще се запазят тези средства, или има вариант те да бъдат променени при определени условия.

През декември и януари дисциплинарната комисия към ВСС е разгледала 13 преписки и са образувани три дисциплинарни производства – за забавяне в сроковете и за кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Водещи

Най-четени