ВТУ - Великотърновски университет или великотърновско уиски? 17.01 | 16:00

Или как главата на една Алма Матер подарява марков алкохол на студенти

От Нели Минчева

СУ, първи курс, втори семестър, професор собственоръчно връчва 20 лв. на студенти, за да купят бутилка марков алкохол. Датата е 8 март 2007 година, той обича жените и не бива те да останат неуважени. В чест на светлия празник лекцията ще се проведе по нестадартната методология "удари едно и бягай".

Впоследствие професорът е уволнен.

Изглежда обаче професорът има вече къде да се реализира съвсем подобаващо, защото Великотърновският университет реши също като него да заложи на нетрадиционните методи в работата си и прибегна до използването на алкохол, в стремежа си за академична мотивация.

Този път датата е 14 януари 2011 година, а мястото е нощен клуб в Старата столица.

Студентите от ВТУ са известни с това, че имат изключително силна мрежа, особено щом става дума за социалната мрежа, където са създали най-голямата в България студентска група.

Същата тази група прави партита под наслов на същата социална мрежа. На тях стотиците бъдещи висшисти не просто се забавляват, но и си избират "Мистър" и "Мис".

И всичко щеше да е в рамките на нещата, дори похвално, ако не бе появата на ректора на ВТУ проф. дпн. Пламен Легкоступ. "Шефът" на болярската академична общност не просто оцени по достойнство победителите в конкурса, но и ги награди.

Точно тук, драги читателю, е ключовият момент. Наградата е: луксозното издание "История на Великотърновския университет в снимки" (чудесно) и... бутилка марково уиски (?!?!!).

Две неща идват веднага на ум: първо, бившият професор от СУ ще намери общ език с ректора на ВТУ и може да се уреди с работно място, срещу... досещате се; второ, нещо в работата на великотърновския ректор куца.

Редно ли е главата на една Алма Матер да подарява марков алкохол на студенти?

Въпросът е изцяло принципен. Има няколко смекчаващи вината обстоятелства: обстановката е неформална, обилно наситена с алкохол по презумпция и лишена от поп-фолк.

Та какво е една бутилчица уиски? Нека не се лъжем, малцина са тези, които не прибягват до музовските способности на алкохола, а когато става дума за художник и естет по душа, какъвто вероятно е проф. Легкоступ, тогава всичко са нарежда на мястото. Пък и алкохолът вече е неизменна част от битието на хората почти толкова, колкото водата и въздуха.

Но нека не забравяме, че професорът е не само професор, но и ректор. И когато се явява в публичното пространство, защото една дискотека е точно това, той не може да окачи на закачалката вкъщи ректорската си титла и да отиде просто като Пламен, Иван или Първан.

В работата на медиите има едно изключително важно понятие, въведено от Европейския съд по правата на човека: висок и нисък праг на защитеност. Децата и хората в неравностойно положение са с висок праг на защита и в този смисъл, те не бива и не трябва да бъдат снимани на публични места. Хората с нисък праг, това са авторитетите в обществото - политици, висши академици, телевизионни звезди и др. Те могат да бъдат снимани и нямат право да очакват уединеност на публични места.

Всичко това е свързано с проф. Лекгоступ, не защото той е очаквал да мине незабелязано с проявата си, а защото той е авторитет и като такъв има жизненоважна роля при формирането на общественото мнение. Още повече, представителите на академичната общност трябва да са двигателите на прогреса и най-чист пример за подражание. И когато някой авторитет стъпи на криво, той трябва да бъде разобличен и да бъде свален от пиедестала си.

В качеството си на художник, г-н Легкоступ не е направил нищо нередно, но в качеството си на ректор, проф. Легкоступ стъпи на криво. И от тази гледна точка, въпросът дали е редно да подарява марково уиски, има еднозначен отговор - не!

Когато ходи на гости, Легкоступ може да подарява и собственоръчно приготвена домашна ракия. Но когато излезе в публичното пространство, умишлено привлече вниманието (професорът по педагогика се е изявил и на диджейския пулт въпросната вечер), той няма право да извършва действия, които уронват престижа на академичната общност.

В случая въпросът "Защо го е направил?" няма голямо значение. Дали е заради непопулярността му сред студентите и батака, в който се намира ВТУ или заради непопулярността му и сред повечето академици, заради слуховете за политическо назначение на един отговорен, но и благодатен пост? Няма значение.

Нека студентите се забавляват и нека го правят по начина, по който са го направили на това парти - без побоища, без изцепки, смесени със своите преподаватели. И е повече от прекрасно, когато академиците опитат да се смесят със студентите и застанат на равна нога.

Но има една тънка граница, която не бива да бъде премината и тази тънка граница се изразява точно в една бутилка марково уиски, подарена пред 1 000 души в нощен клуб.

Водещи

Най-четени