Студенти от ВТУ оспорват избора на нов Студентски съвет 12.05 | 09:49

Студенти от Философски факултет на ВТУ депозираха жалба до ЦИК на университета

От Елена Коцева

Жалба до Централната избирателна комисия на Великотърновския университет (ВТУ), с копие до Факултетния съвет, оспорва избора на членове на Студентския съвет. Според текста са допуснати сериозни нарушения при провеждането на изборите.

Жалбата е подадена от студенти специалност "Политология”, "Философия” и "Европеистика”. 

"Изборите бяха проведени в разрез с всички правила, заложени в съответните нормативни и ненормативни актове, уреждащи правилата и начина на провеждане на избори”, се казва в документа.

Бакалаврите и магистрите от факултета са описали нарушенията, установени по време на изборите. А именно: нелегитимиране на избирателната комисия със съответните документи, удостоверяващи тяхната самоличност, кой орган ги е назначил и им е делегирал права за провеждане на избора.

Като сериозно нарушение е отбелязан и фактът, че в началото на заседанието на Общото събрание не е обявен кворум и не са били прочетени условията за провеждане на избора. Неизяснен е останал и въпросът може ли студентите от задочна форма на обучение да се кандидатират и да гласуват, тъй като това не им е било разрешено.

Това се набива на очи, тъй като на провелото се по-късно през деня събрание за избор на представители в Студентския съвет от Стопански факултет такава кандидатура имаше. Там лично председателят на комисията се позова на  Правилника, в който е записано, че такова право имат "студенти и докторанти”, без да се уточнява редовно или задочно обучение – чл.5, ал.1 – бел. на ред.

С липсата на предложение и на гласуване за явен или таен вот е нарушен чл.5, ал. 3 от същия Правилник. Според студентите не е имало "съответно определена процедура” и "прозрачност при преброяването на гласовете”, което е поставило някои от кандидатите в "неравностойно положение”.

С обжалването по административен ред бакалаврите и магистрите от Философски факултет, подали жалбата, настояват пред ЦИК за проверка и мотивирано решение за отмяна на проведения избор на 10 май за членове на Факултетния съвет в частта за студентски квоти.

"При необходимост обжалването ще бъде направено и по съдебен път”, се казва още в документа.

 

 

Водещи

Най-четени