Валери Симеонов: Нямаме кой знае какви очаквания от новия министър на правосъдието 19.12 | 13:45

Новият министър е нещо като стария, само че с пола, заяви съпредседателят на ПФ

От iNews.bg

Ние от Националния фронт за спасение на България нямаме кой знае какви очаквания от новия министър на правосъдието Екатерина Захариева, заяви пред Фокус съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

 "Новият министър е нещо като стария, само че с пола. Просто от женски пол. Жената е интелигентна, личи си, че е образована, обаче за нас е недобре подготвена и няма нужната квалификация, за да влезе в новото си амплоа на министър на правосъдието. Мислим, че също така няма и нужната самостоятелност и характер, които би трябвало да прояви един министър, който смята да прави реформи.

 По този въпрос се разминахме с колегите от ВМРО. Да не говорим, че тя е и в много голяма степен, за нас поне, нерешителна и не смее да вземе никаква позиция. Ние зададохме редица въпроси, на които не получихме отговори. Въпросите бяха свързани с нейната лична оценка, за да придобием представа за качествата на нейния характер. Не получихме никакви отговори. Това са причините, за да не я подкрепяме и затова нямаме и кой знае какви очаквания”, коментира Симеонов.

Според него, е имало много по-добри предложения за правосъден министър, хора, които са утвърдени в професията си, утвърдени в обществото, хора, популярни сред здравните среди.

"Също така имаме в парламента хора, които са от управляващата партия, които биха били достойни министри. Например, имаме двама доказани юристи, които се ползват с авторитет във всички парламентарни групи в Народното събрание. Освен друго са от управляващата партия. Това са Даниел Кирилов и Димитър Лазаров, които според мен биха отговорили много по-адекватно на очакванията.

Не виждам защо трябваше да се пръкне за пореден път от доста компрометирания кръг около президента Росен Плевнелиев и оттам да се изкара поредната неособено забележима фигура”, каза още Симеонов.

Припомняме ви, че вчера парламентът избра новият правосъден министър да е Екатерина Захариева. Тя беше подкрепена от 126 депутати, 66 бяха "против", 17 се въздържаха. В зала присъстваха голяма част от министрите. Тя получи гласовете на ГЕРБ, АБВ и част от Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и независими.

До рокадата в кабинета се стигна след като Христо Иванов подаде оставка от поста, а причина беше бламираната от депутатите съдебна реформа. Това доведе до множество трусове във властта, като и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че минава в опозиция. Така се стигна и до сътресения в самия Блок, след като Кънев беше последван само от собствената си партия ДСБ. Останалите четири партии - ДБГ, СДС, НПСД и БЗНС продължават да подкрепят правителството.

 

 

Водещи

Най-четени