Ваньо Танов: При Галеви има задкулисни заговорки 10.05 | 09:00

На директора на митниците всичко, свързано с присъдата на дупнишките бизнесмени, му изглежда „много тъпо“. Той коментира и корупцията в агенцията

От Филипа Тодева

На мене лично всичко ми изглежда много гнило, тъпо. Това заяви директорът на Държавна агенция "Митници" ген. Ваньо Танов пред bTV.

Танов коментира, че има имало задкулисни договорки за присъдата на братя  Галеви - дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов бяха обявени за национално издирване, след като ВКС постанови общо 10 години затвор. Присъдите са окончателни и не подлежат на обжалване. Галеви са осъдени за организиране, ръководене и участие в престъпна група за изнудвания.

За момента те са в неизвестност. Дори вътрешният министър Цветан Цветанов ги призова да се предадат.

Танов визира това, че се е стигнало до там, че да определят къде да излежават присъдите си. В този смисъл Танов се опасява, че Галеви са участвали в пазарлък за осъждането си, с цел задоволяване на общественото мнение. Той посочи, че няма друга европейска държава, където да има подобни договорки формално да се изтърпи наказание, както в случая.

Танов сподели, че се смее на вицовете за митничарите, както всички останали хора. Без нотка на хумор обаче той заяви, че се надява задържаните корумпирани митничари на Капитан-Андреево да се удавят. Коментарът е по примера на вица "Защо се давят митничарите?".

Той не е бил информиран за провеждането на акцията по задържането. "Щастлив съм, че не съм бил информиран, защото много по-обективно ще се погледне на нещата", заяви Танов. "Докъде стига корупцията" е въпрос, който шефът на службата остави без конкретен отговор.

В митниците има сериозни кадрови проблеми. За последните три години са освободени 1114 митничари, които по думите му, не са имали понятие от работата или нужното образование. 5 900 души са били изпитани от началото на годината за 118 работни места.

Танов увери, че назначените са най-добрите в държавата. Новите кадри ще преминават през специален тест, разработен от британската служба. Старите служители обаче няма да минават през подобна атестация. Ваньо Танов каза, че при тестовете служителите са показвали трагични резултати. И то на хора от отговорни постове. "С течение на времето тези хора ще бъдат подменени", увери Танов.

Той добави, че има огромни корупционни проблеми на митници Свиленград и Калотина. Нито един от кандидати, подали документи са митничари на Свиленград, не отговаря на изискванията.

Най-четени