Вашето дете може ли да плува? 07.11 | 07:21

В София има няколко басейна, които получават държавни пари, за да учат децата да плуват

От Елена Коцева

Плуването е един от спортовете, които се препоръчват като най-полезни и развиващи физиката на децата. То е и един от спортовете, които са най-ниско рискови и водят до най-малко травми.

По данни на Българския червен кръст (БЧК) едва 20-22% от българите умеят да плуват, а от организацията настояват в училищата да бъде възстановена задължителната дисциплина плуване.

Дали това обаче е възможно да се случи?

В София към момента има действащи три закрити плувни басейна, които се ползват от държавни дотации и в които има възможност ученици да се тренират под наблюдението на треньор – известните като баня "Мадара" (басейна на НСА "Васил Левски), Спортната палата и спортен комплекс "Академик".

Неясна е все още бъдещата съдба на неработещия в момента плувен басейн "Спартак", който всъщност разполага и с най-голямата база.

На територията на града работи и Софийската спортна школа, която стопанисва басейните, намиращи се в различни училища. По данни на Столична община още четири училища разполагат с басейни, където могат да се сформират групи за обучение по плуване. Стига директорите да разполагат с тези възможности и да поемат тази отговорност.

В действителност обаче каква е ситуацията става ясно, само ако някой родител се опита да запише детето си на плуване и то след като е започнала учебната година. И в трите работещи басейна служителите от администрацията предупредиха, че записването трябва да стане още през юли месец, когато се сформират и групите за... следващата учебна година.

Заради големия наплив и недостатъчните места в басейна на НСА са установили специален график – записването на нови деца става в рамките на три дена в месеца и то само при отказали се и съответно при свободни места. В Спортната палата съветват родителите да следят поне веднъж месечно също за място на отказало се дете, което обаче, според самите служители, е много рядко срещан случай.

През годината има и плътно установен график заради промяна на ангажиментите или семейни причини, изключително трудно е детето да започне да плува в друг часови пояс на деня или през седмицата.

Може да се каже, че плуването за децата е от по-скъпите спортове, които се предлагат като възможност. Ако средната цена за танци или бойни изкуства е 30 лева, то посещенията в басейна на детето ще струват на семейния бюджет между 60 и 70 лв. месечно.

И трите басейна предлагат и време на свободен достъп, но в този часови пояс няма инструктор. Ангажирането на такъв индивидуално струва около 25 лв. на учебен час.

Въпросът е дали изобщо могат да стигнат до басейните с държавно или общинско финансиране повечето деца, тъй като елементарната аритметика показва, че този спорт е достъпен за изключително малко от подрастващите.

Средният капацитет на гореизброените басейни е около 400 деца на редовно обучение и тренировки. Това означава посещения от два пъти седмично. Три басейна по 400 деца – това са 1200 деца. Това е бройката ученици в едно нормално средно училище.

Малко повече в момента се обучават в Софийската спортна школа. Директорката на учебното заведение Соня Христова обясни пред iNews, че школата разполага с 8 действащи басейна, 20 преподаватели и в момента обучава 1830 деца, разделени в 122 групи. Към Софийската спортна школа има още два басейна, които обаче не работят. Соня Христова обясни, че съоръженията в ж.к. "Дружба" могат да заработят обаче след ремонт, за което трябват средства.

Събрани и сравнени тези цифри открояват една доста тревожна информация – през зимния сезон реално достъп до плувни спортове биха имали не повече от 3000 деца (тук не се включва възможността някои родители да изберат и частни басейни, където цените на посещение са и по-високи).

За сравнение към бройката от 3000 деца, които имат възможност да плуват, ще приложим друга статистика - само първокласниците, които влязоха тази година в клас, са 10 000. А останалите?

Успокоително обаче прозвучава уверението на Бойка Игнатова, че от школата няма да върнат нито едно дете, което иска да плува. Къде обаче ще стане това?

Водещи

Най-четени