Вивиан Рединг очаква от президента да търси политическо съгласие 21.07 | 12:14

Според нея партиите в страната трябва да се съберат заедно

От Кремена Бедерева

Заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг очаква от президента Росен Плевнелиев да потърси политическо съгласие в името на България.

В специално интервю за БНР Рединг, която утре пристига на посещение у нас и ще има среща с държавния глава, заяви: "Ще го помоля да направи всичко, което е в неговите възможности, и да призове за политическа стабилност и за национално съгласие между политическите партии."

Вивиан Рединг отговаря за правосъдието, основните права и гражданството и идва в България за поредния кръг от така наречения "граждански диалог", с който европейските институции търсят пряка връзка с хората.

"Много е важно обществото да се гради на основата на баланс на политическите сили. Затова искам да отправя призив за политическа стабилност и национално единство. Смятам, че политическите партии в страната трябва да се съберат заедно и да намерят необходимите решения", каза още заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдието, основните права и гражданството.
По думите й, реформите в правосъдната система, предприети от България, са в начален етап и те трябва да продължат, не за да бъде доволен един или друг комисар, а заради правата на гражданите, доверието им в държавата и заради националната икономика.
"Механизмът за сътрудничество и проверка е един допълнителен метод, създаден, с цел да подпомогне реформите, необходими за изграждане на една силна България”, допълни Рединг.
Според нея е въпрос на политическо решение на страните-членки, след като те са изпълнили критериите за влизане в Шенгенското пространство, дали това ще се случи.

Водещи

Най-четени