Вигенин: България осъжда насилието в Киев 19.02 | 12:04

Готови сме заедно с ЕС да намерим работещо решение на кризата в Украйна, посочи министърът

От Цанка Донкова

"България остро осъжда актовете на насилие в Киев, довели до десетки човешки жертви и множество ранени. Новата сериозна ескалация на напрежението в Украйна отдалечава страната от постигане на приемливо политическо решение". Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

Според него, Президентът и политическите лидери в Украйна трябва да подходят към ситуацията с необходимата политическа отговорност. Вигенин посочи, че изходът от тежката ситуация, в която се намира страната е чрез диалог.

"Настояваме всички участващи в конфликта страни да се ръководят в действията си от уважението към човешките права, гражданските свободи и волята на украинския народ, с оглед създаването на предпоставки за трайно решаване на реалните проблеми на украинското общество.", посочва още външният министър.

Той напомни позицията на министрите на външните работи на ЕС от 10 февруари т.г., според която решението трябва да се търси чрез създаване на ново правителство, конституционни реформи, които да възстановят баланса между отделните власти и подготовката на свободни и честни президентски избори.

"Приканваме украинските власти да се възползват от предложената вече помощ от страна ЕС, ОССЕ, Съвета на Европа и други международни организации. Готови сме заедно с нашите партньори от Европейския съюз спешно да обсъдим ситуацията в Украйна с оглед подпомагане намирането на работещо решение на кризата в страната", допълва още Вигенин.

От министерството отправиха препоръки към българските граждани, пребиваващи там, да не пътуват за Украйна. По информация на българското посолство в Украйна движението към и от Киев е блокирано от сили на МВР и Вътрешни войски.

Във връзка с ескалацията на напражението от ведомството настоятелно съветват българските граждани да не предприемат пътуване до Украйна, а тези, които вече се намират на територията на страната - да не посещават централните части на Киев.

Задължително е да избягват големи струпвания на хора, митинги и шествия. Необходимо е и предварително да се осведомяват за обстановката в градовете на пребиваване, препоръчват още от МВнР.

Водещи