Вирусолог: Не се знае колко траен е имунитетът, ако се ваксинираме с новите COVID ваксини 04.12 | 15:15

Разразботките на ваксини не са по чисто нови технологии

От iNews.bg

Природата или съдбата реши аз да се ваксинирам по естествения начин, тоест, преболедувайки инфекцията, така че може би ваксинация при мен в близките месеци е безпредметна, защото съм получила естествената имунизация след болестта. Засега не се знае колко траен е имунитетът, който се получава в резултат на преболедуване. Ако се окаже, че след година-две съм "оголена" отново и моята имунна система е забравила срещата с причинителя на COVID-19, аз съм привърженик на ваксинирането, определено ще се ваксинирам. Това коментира доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел "Вирусология” към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в ефира на радио "Фокус".

"За да имаме информацията колко дълготраен ще бъде ефектът, ако се ваксинираме с новите ваксини, трябва да е минало време. Ако клиничните изпитания за ваксините, които се очаква да пристигнат, са започнали през лятото, то ние имаме достоверни факти за трайност на имунитета за 5-6 месеца. Естествено, че тези хора, които са преминали първи в клиничните проучвания, ще продължават да бъдат следени. Просто трябва време, както за всяко нещо е необходимо време", допълни той.

"Всички фирми производители на ваксини, които в момента участват в състезанието, и провеждат фаза 3 на своите клинични проучвания, сега влязоха във фокуса на вниманието, но те разработват своите платформи за вирусната ваксина поне от няколко години, някои от тях и повече от 10 години. Фирмите, които изляха едни гърди напред в състезанието, реално имат доста натрупан опит в разработването на ваксини срещу предишните коронавирусни инфекции: САРС-коронавирус и Близкоизточния респираторен синдром. Но тези инфекции някак се самоограничиха във времето и не се наложи продължаване на клиничните фази на техните платформи, затова те бяха извън полезрението на общественото внимание. Значи, не е вярно, че това са чисто нови технологии. Това са технологии, които да, иновативни са, но са в процес на научна разработка не по-малко от 10 години преди това", обясни доц. д-р Любомира Николаева-Гломб

Водещи