Вирусолог: През октомври ще бъдат подадени първите дози от ваксината срещу COVID-19 22.07 | 20:20

От БАН посочи: „Няма нищо страшно. Трябва да сме разумни и отговорни и да вървим напред“

От iNews.bg

Не сме изгубили битката с COVID-19. Вирусът е тук, не си е тръгнал. Това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Това, че много страни затегнаха мерките са българи, не е наказателна акция, а напомняне, че независимо какво мислим по темата, вирусът е тук и трябва да сме максимално отговорни", подчерта тя.

"Ние българите сме в двете крайности – хора, които много присърце са приели вируса и такива, които не вярват, че вирус има. Това ме притеснява", призна Радостина Александрова.

"В момента 27 ваксини са в клинични изпитания върху хора. До момента не най-добри са резултатите от ваксината на Оксфорд. Ваксините имат за цел да се възпрепятства тежкото развитие на болестта и да предотврати тежкият имунен отговор. Предстоят много сериозни клинични изпитвания. Ако всичко е наред през октомври ще бъдат подадени първите дози от ваксината на Оксфорд", коментира вирусологът.

На въпрос, какво сме научили за вируса за шест месеца, проф. Александрова заяви: "Все още не е ясно, защо хората боледуват по различен начин от COVID-19. Всеки един от нас е уникален със своите гени. Все още информацията ни е недостатъчна. Има варианти в самия рецептор на вируса, които засягат организма", посочи тя.

На финала, ученият от БАН посочи: "Няма нищо страшно. Трябва да сме разумни и отговорни и да вървим напред".

Водещи