Включвайте фаровете и през деня - глобата е 50 лв. 07.08 | 09:01

Последните промени в най-новия Закон за движения по пътищата влизат в сила с публикуването им в Държавен вестник

От Кремена Бедерева

Шофирането с включени фарове целогодишно става задължително от днес - 7 август. Глобата за неспазване на закона е 50 лева. Последните промени в най-новия Закон за движения по пътищата влизат в сила с публикуването им в Държавен вестник. 

Голяма част от шофьорите вече карат по новите правила. Едни, за да свикнат, други, защото се чувстват по-сигурни. Противниците на промяната посочват, че шофирането на фарове повишава разхода на гориво. Специалистите обаче твърдят, че вдигането на разхода не е съпоставимо на безопасността.

За момента не се предвижда специална акция за контрол на използването на светлини при движение през деня. Това си е част от ежедневната работа на служителите на Пътна полиция и те ще го контролират при рутинните ежедневни проверки след влизане на закона в сила.

В първите няколко седмици катаджиите само ще отправят устна забележка към нарушителите. Така, благодарение на гратисния срок, шофьорите ще се разминават с акта или фиша за 20 лв. до края на август, информира в. "Монитор".

Аргументите за новото задължение са, че карането на светлини влияе върху пътната безопасност. Противниците на закона смятат, че това води до по-висок разход на гориво и замърсяване на околната среда.

Според новите промени в Закона за пътищата, велосипедистите вече трябва да носят светлоотразителна жилетка извън населените места през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

От петък влизат в сила и гласуваните от парламента солени санкции за нарушителите на пътя. За тях няма да има никакъв гратисен период.

Пътна полиция подкрепя всички предложения, които биха повлияли да доведат до подобряване на пътната обстановка в страната. 

На 20 юли депутатите приеха промени в Закона за движението по пътищата. С тях се регламентира през цялата година моторните превозни средства да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини, а не както досега в периода между 1 ноември и 1 март.

От опозицията се обявиха против идеята с аргумента, че карането на фарове хаби гориво и замърсява въздуха. Управляващите обаче я защитиха като посочиха, че така ще се завиши безопасността на пътя.

Новите правила на пътя предвиждат и по-сурови наказания за пияните водачи. Шофирането с алкохол от 0,5 до 1,2 промила вече отнема книжката от 6 до 12 месеца, а паричната глоба е от 500 до 1000 лева.

Ако шофьор мине на червен светофар или отнеме предимството на пешеходна пътека, ще бъде глобен с 200 лева и ще загуби книжката си за месец.

Отказът от проба с дрегер вече ще струва 2000 лева и 2 години без книжка. Под лупа ще се гледат и пешеходците. Наказанието за неправилно пресичане става 50 лева.

Водещи

Най-четени